Jump to content


- - - - -

Gem+ 2 Can't Move On Windows10 Home 64Bit

GEM+ Windows10

  • Please log in to reply
44 replies to this topic

#31 Stefan Roess

Stefan Roess

    Denny Hulme

  • GPLLinks Team
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,834 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bavaria, Germany
  • Interests:racing :)
  • Sim interest:GPL and P&G

Posted Mar 22 2018 - 07:57 AM

I know you have written that you have used the
GPL Easy Installation Guide
http://www.gplworld....tion-guide.html

but even so please check again if your player that you have created for each mod is correctly linked to the appropriate carset.

Look here:

2.4. GEM+ and GPL Settings


After installing the mods start GEM+ and close it again and allow GEM+ to save.
Start GEM+ again and activate the carset of each mod via the button “Carsets“.
Make sure each mod uses the correct physics!

Tip: In case you need a new patched mod .exe (gplc**.exe), just delete your mod .exe (gplc**.exe) in your “gpl” folder and let GEM+ create a new one by closing GEM+.


Posted Image


Choose your player for a mod and the carset that belongs to the mod in GEM+.

Posted Image


Adjust GEM+ options via the button “Configure“. Check “Link Carset to Player” and uncheck “Confirm Changes on Exit”.

Posted Image

Edited by Stefan Roess, Mar 22 2018 - 07:58 AM.


#32 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 23 2018 - 06:14 AM

Hi John!

(I use Google Translate. )

I put it back in the state of being installed again, and this time I made the following two drivers.

1. haru67__haru67 Honda RA300
2. piyo67__haru67 Lotus 49

From GEM+, I switched each driver and tested it.

- [haru67__haru67] -> [piyo67_haru67] OK
Updated: 2010-10-1 11: 09: 50
- (Reverse setting)      OK
Updated: 2010-10-1 11: 09: 50

From this result, it is certain that GPL 1.3 works by making a driver for each car,
but rather I think that it is the direct cause that gplc67.exe is not updated .

So I will look at the setting affecting another update date. It was effective in the next setting.

- [V] Patch Charset For Carsound → [  ] Patch Carset For Carsound NG
  Update date: 2018 -3-23 21: 04: 20

Exe (eg gplc67.exe) exported by GEM+ for some reason still does not work.

Now how to attack this situation .... :think:

#33 Cookie

Cookie

    Chris Amon Fan

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:SW Germany near Hockenheim
  • Interests:Historic Motorsport, F1, MotoGP
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 23 2018 - 06:48 AM

Quote

- [V] Patch Carset For Carsound → [  ] Patch Carset For Carsound NG
  Update date: 2018 -3-23 21: 04: 20

this is obsolete! you should delete the .xml in GEM/options! ( 1.3 is patched allready!)

#34 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 24 2018 - 05:28 AM

Thank you Mr. Cookie!

#35 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 24 2018 - 05:49 AM

Thank you Stefan! I'll Try it!

View PostStefan Roess, on Mar 22 2018 - 07:57 AM, said:

I know you have written that you have used the
GPL Easy Installation Guide
http://www.gplworld....tion-guide.html

but even so please check again if your player that you have created for each mod is correctly linked to the appropriate carset.

Look here:


#36 John Woods

John Woods

    Be Somebody

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,367 posts
  • Gender:Male
  • Interests:Too Much Fun
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 24 2018 - 08:48 AM

harupiyo, just a note...


Many users prefer one Grand Prix Legends install and run it and all Mods thru the one GEM install.

One really good reason for doing this is to then have all tracks and carsets in one place available to make any season file rather than having to load tracks for each Mod install.

Plus you only have one thing to back up.

Others prefer separate installs of each Mod, then run all that thru the one GEM install.
Using this approach, if you mess something up in one install, it doesn't risk messing everything up altogether.

Others prefer to not use GEM or only use it to make things, sort things, etc when necessary.

Many users place a shortcut to each Mod EXE on their desktop.
There are collections of very nice shortcut icons for this purpose.

It is not the case of one approach being in any way better than another, or one right and another wrong, only one of user preference for their own style of housekeeping.



:D

Edited by John Woods, Mar 25 2018 - 12:43 PM.


#37 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 09 2018 - 09:08 AM

Dear everyone

(I use Google Translater. Japanese -> English)

To confess honestly, I hit the wall that can not be broken by all means, I was a little disgusted in the last few weeks.

But I love the GPL. I want to move MOD that runs on GPL.
I will go back again from today.

Moreover, I think that I will report some questions and problems.
Please support me with warm eyes.
I am always grateful for your help.
I really appreciate being able to comment on it.

#38 Michkov

Michkov

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 853 posts
  • Gender:Male
  • Location:Graz
  • Sim interest:I am here to spam and wish to be deleted after registering

Posted Apr 09 2018 - 06:10 PM

Maybe some live troubleshooting would help. Harupiyo are you on the GPL discord server? I'd be happy to walk you through the install process. I've done it before on a Win10 system so it may be worth a try.

#39 Cookie

Cookie

    Chris Amon Fan

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:SW Germany near Hockenheim
  • Interests:Historic Motorsport, F1, MotoGP
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 10 2018 - 03:16 AM

I found the easiest way to handle problems with GEM+ is to delete the gem.ini - so GEM+ looses all its settings.

You will have to newly set all patches, mods and installs but then it works again...

#40 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 10 2018 - 09:35 AM

Hello Michikov!

That's sound great!

I create account for DISCORD and joined the https://discordapp.c...06848457097216.

#41 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 16 2018 - 02:40 AM

View PostCookie, on Apr 10 2018 - 03:16 AM, said:

I found the easiest way to handle problems with GEM+ is to delete the gem.ini - so GEM+ looses all its settings.

You will have to newly set all patches, mods and installs but then it works again...
Okay, I test it. Thanks a lot!

#42 Michkov

Michkov

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 853 posts
  • Gender:Male
  • Location:Graz
  • Sim interest:I am here to spam and wish to be deleted after registering

Posted Apr 17 2018 - 03:28 AM

So I had a look at this now and am as lost as Harupiyo. So if anybody could offer some insight.

What we did so far, uninstalled GPL. Installed GPL using the 04 demo this time. GPL works if launched from the exe. Installed GEM+ everything seems to install allright, but on clicking the green button to start the game GEM window disappears and quickly appears again.

Looking at the task manager shows GPLc67.exe running for a moment but stopping without ever going showing anything on the screen. GPL.exe still works when launched directly, c67 doesn't either way

This leads me to the conclusion that GEM works and something in the system is preventing GPLc67 from starting. So we tried disabling WinDefender, making DEP exception. And with that I'm at my wits end. The question is what is preventing GPL from starting and how to fix it.

#43 webfoot

webfoot

    Denny Hulme

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 166 posts
  • Gender:Male
  • Location:Birmingham England
  • Interests:.
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 17 2018 - 08:22 AM

Probably unconnected but I sometimes get a similar effect.

Just sometimes in GEM I press the green button.  Screen goes blank as gpl starts, then I get thrown back to GEM.  If I then hit the green button again gpl starts ok.  It has (so far) always started 2nd time.  Difficult to investigate because it only sometimes happens.

Thoughts / Things I would try/look at
1) Try starting gpl a 2nd time immediately (probably already tried that?)
2) Any difference between if GPLc67.exe already exists or it has been deleted before starting GEM?
3) Any clues in GEM's debug.txt file?
4) GEM will create/patch the exe when you hit the green button.  Sounds like the patch process is failing.  Anti-virus or malware could well block it.  Anything other than WinDefender running that might be blocking it?

#44 Bob Simpson

Bob Simpson

    The answer man

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,301 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ottawa
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 17 2018 - 03:34 PM

View PostMichkov, on Apr 17 2018 - 03:28 AM, said:

This leads me to the conclusion that GEM works and something in the system is preventing GPLc67 from starting. So we tried disabling WinDefender, making DEP exception. And with that I'm at my wits end. The question is what is preventing GPL from starting and how to fix it.


I don't know if it's possible to disable Windows Defender. What you should do is open up Windows Defender from the start menu > Virus & threat protection > Virus & threat protection settings > Exclusions and "add and exclusion" every EXE related to the running of GPL.

You might be able to simply add the whole folders containing GPL related stuff.

Edited by Bob Simpson, Apr 17 2018 - 03:35 PM.


#45 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 19 2018 - 04:07 AM

I GOT IT!!

I needed tern on locale to ENG(UK) using SBAppLocale(http://www.steelbytes.com/?mid=45) application.

ex) On PowerShell

Quote

PS D:\GPLSecrets\GEM+> .\SBAppLocale.exe 2057 .\GEMP2.exe

Running 55MOD on my Windows10(JPN) PC now.

The issue was end.
-----
Lot of Thanks for all and SRMZ community.
It was very haaaaaaard problem to me.
I will not have been able to reach here without Michikov's guidance.
-----
Rest a little, I'll document what happened to me for share on srmz.
It felt my duty for Thanks for the srmz community.
And for the Japanese GPL fans.

Thank you.




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sim Racing Links