Jump to content


- - - - -

Issues With Windows 8


  • Please log in to reply
56 replies to this topic

#1 GezzyDiversion

GezzyDiversion

    Bob Anderson

  • Members
  • PipPip
  • 17 posts
  • Interests:F1 and GPL, if I can get it working
  • Sim interest:GPL

Posted Sep 06 2013 - 05:21 AM

Hi all, this is my debut post.

I am running an HP Probook 4540s with Windows 8 (x64)

I have installed the game with the all-in-one installer and encounter an error on startup which reads

Posted Image

when extracting a glide2x.dll found on this forum, I am met be the next message

Posted Image

I'm 20 years old and am reasonably savvy with computers, any suggestions however indepth they may be, I should be able to roll with.

I'm glad this community exists as I have always wanted to play an golden era simulator as apposed to the F1 playstation games post-2003.

#2 Wile E. Coyote

Wile E. Coyote

    Denny Hulme

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 131 posts
  • Gender:Not Telling
  • Interests:Computer hardware, games, running, cycling, lots of stuff.
  • Sim interest:I have no preference

Posted Sep 06 2013 - 05:26 AM

Hi and welcome, :)

You'll need to setup GPL to run either OpenGL or Direct3D, Glide isn't supported unless you actually have a 3Dfx Voodoo card.

Edited by Wile E. Coyote, Sep 06 2013 - 05:28 AM.


#3 Bob Simpson

Bob Simpson

    The answer man

  • Moderator
  • 2,325 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ottawa
  • Sim interest:GPL

Posted Sep 06 2013 - 05:39 AM

You should do the installation over again using the GPLPS installer gplinstall_beta_1.07.exe found at http://gplps.wordpre...-gpl-installer/

You problem is an old one (see the FAQ at http://srmz.net/inde...?showtopic=3714 around 3/4 way down the first post) that's fixed with the new installer.  Then, chose either OpenGL v.2 or Direct3D V.2 rasterizer in GPL's options menu.

Edited by Bob Simpson, Sep 06 2013 - 05:41 AM.


#4 GezzyDiversion

GezzyDiversion

    Bob Anderson

  • Members
  • PipPip
  • 17 posts
  • Interests:F1 and GPL, if I can get it working
  • Sim interest:GPL

Posted Sep 06 2013 - 08:32 AM

I've followed the steps of installing with 1.07 which I had done previous and selected D3D V.2 and restarted my laptop

However when trying to open GPL 1.3 I am still faced with the same glide2x.dll errors and the program will not start

#5 John Woods

John Woods

    Be Somebody

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,464 posts
  • Gender:Male
  • Interests:Too Much Fun
  • Sim interest:GPL

Posted Sep 06 2013 - 09:46 AM

You are using GEM+?

#6 GezzyDiversion

GezzyDiversion

    Bob Anderson

  • Members
  • PipPip
  • 17 posts
  • Interests:F1 and GPL, if I can get it working
  • Sim interest:GPL

Posted Sep 06 2013 - 10:29 AM

I've installed GEM+ 2 and am greeted with this message

Posted Image

#7 Wile E. Coyote

Wile E. Coyote

    Denny Hulme

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 131 posts
  • Gender:Not Telling
  • Interests:Computer hardware, games, running, cycling, lots of stuff.
  • Sim interest:I have no preference

Posted Sep 07 2013 - 06:42 AM

Try deleting gplc67.exe, GEM will try to create a new one.

#8 GezzyDiversion

GezzyDiversion

    Bob Anderson

  • Members
  • PipPip
  • 17 posts
  • Interests:F1 and GPL, if I can get it working
  • Sim interest:GPL

Posted Sep 07 2013 - 07:11 AM

Deleted gplc67.exe, still confronted with the fatal error message.

#9 John Woods

John Woods

    Be Somebody

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,464 posts
  • Gender:Male
  • Interests:Too Much Fun
  • Sim interest:GPL

Posted Sep 07 2013 - 08:53 AM

Noted on Status Updates that MrDarksde is using Win8 w/ no problems. Maybe PM him for discussion?
Guessing this is Win8 config problem? (I don't use it).
But maybe...make sure Sierra folder and all its contents is not "read only."
Forget how to do that but think its right clic file and open Properties and its somewhere there.

Also, (don't know if this would make a difference), did you do anything custom or special when going thru the 1.07 Installer dialogues?

Edited by John Woods, Sep 07 2013 - 08:56 AM.


#10 dangermouse

dangermouse

    The mobile chicane

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,955 posts
  • Gender:Male
  • Location:SRMZ/GPLR London, UK
  • Interests:Errrrrr, GPL? :-)
    Music , computing, hi-fi, motor racing
  • Sim interest:GPL and P&G

Posted Sep 07 2013 - 09:01 AM

try this core.ini


if it allows you in, make sure you immediately create a new player

Attached Files



#11 GezzyDiversion

GezzyDiversion

    Bob Anderson

  • Members
  • PipPip
  • 17 posts
  • Interests:F1 and GPL, if I can get it working
  • Sim interest:GPL

Posted Sep 07 2013 - 09:33 AM

The folder was set to Read Only, have rectified this as well as substituting in the new core.ini with no luck, still greeted by the same messages.

I did nothing out of the ordinary during setup apart from change the razers to D3D v.2

#12 dangermouse

dangermouse

    The mobile chicane

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,955 posts
  • Gender:Male
  • Location:SRMZ/GPLR London, UK
  • Interests:Errrrrr, GPL? :-)
    Music , computing, hi-fi, motor racing
  • Sim interest:GPL and P&G

Posted Sep 07 2013 - 10:10 AM

I think this is what I should have asked you to try.......

Attached Files



#13 Wile E. Coyote

Wile E. Coyote

    Denny Hulme

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 131 posts
  • Gender:Not Telling
  • Interests:Computer hardware, games, running, cycling, lots of stuff.
  • Sim interest:I have no preference

Posted Sep 07 2013 - 10:13 AM

If you have installed GPL and GEM in %:\Program Files% install it somewhere else.
Any OS from Vista on and higher don't allow for writing in that folder and older programs often do.

#14 GezzyDiversion

GezzyDiversion

    Bob Anderson

  • Members
  • PipPip
  • 17 posts
  • Interests:F1 and GPL, if I can get it working
  • Sim interest:GPL

Posted Sep 07 2013 - 10:23 AM

Both GPL and GEM are installed on the C drive outside of Program Files

Posted Image

#15 dangermouse

dangermouse

    The mobile chicane

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,955 posts
  • Gender:Male
  • Location:SRMZ/GPLR London, UK
  • Interests:Errrrrr, GPL? :-)
    Music , computing, hi-fi, motor racing
  • Sim interest:GPL and P&G

Posted Sep 07 2013 - 10:29 AM

did you try the app.ini above?

#16 Aysedasi

Aysedasi

    Le Mans Addict and GPL Returnee!

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 103 posts
  • Gender:Male
  • Location:Lymington, New Forest, England
  • Interests:Le Mans, Le Mans and more Le Mans.

    Oh, and GPL as well.
  • Sim interest:GPL

Posted Sep 07 2013 - 03:00 PM

At the risk of being facetious, when you've sorted the problem, you really ought to ditch that pink theme.........  ;)

#17 Bob Simpson

Bob Simpson

    The answer man

  • Moderator
  • 2,325 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ottawa
  • Sim interest:GPL

Posted Sep 07 2013 - 05:24 PM

If I  remember right, the fatal error for GEM has to do with incorrect configuration.  You might not pointing to the right exe in add installations.  Have you browsed to the gpl.exe (only) in the GPL folder?

#18 Mytrack

Mytrack

    Jackie Stewart

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 32 posts

Posted Sep 08 2013 - 12:45 AM

GezzyDiversion,

My guess is you need to install DirectX 9 Final release version on Windows 8.

Mytrack

#19 ginetto

ginetto

    GPL track editor

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,829 posts
  • Gender:Male
  • Location:Lombardia, Italia
  • Interests:Mountain
  • Sim interest:GPL

Posted Sep 08 2013 - 02:25 AM

View PostMytrack, on Sep 08 2013 - 12:45 AM, said:

GezzyDiversion,

My guess is you need to install DirectX 9 Final release version on Windows 8.

Mytrack
I second that, It might be it.
I remember I had to look for the DX9 once I tried to install GPL on a new OS (win7 or 8 that it was).
You can get it  here:
http://www.filehippo...wnload_directx/

Edited by Ginetto, Sep 08 2013 - 02:31 AM.


#20 GezzyDiversion

GezzyDiversion

    Bob Anderson

  • Members
  • PipPip
  • 17 posts
  • Interests:F1 and GPL, if I can get it working
  • Sim interest:GPL

Posted Sep 08 2013 - 03:14 PM

Installed Directx9 and substituted the app.ini file, and am still hitting the same walls on GPL and GEM+




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sim Racing Links