Jump to content


- - - - -

60 fps AI for testing


  • Please log in to reply
66 replies to this topic

#21 jklhill

jklhill

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 217 posts
  • Gender:Male
  • Location:California
  • Interests:GPL and Automobilista
  • Sim interest:other

Posted May 27 2009 - 08:49 AM

View Postmdw1961, on May 27 2009, 07:32 AM, said:

A huge thanks to brr for this and all the other fabulous developments he has brought to GPL.

Just run several races against the AI at Monza and Silverstone and all seems well to me. The odd abrupt line change but nothing drastic. Superb!

Now we just need GPLRA "cracking" for 60fps.

Happy lapping

Martin

+1

#22 isamu

isamu

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 279 posts

Posted Jun 04 2009 - 06:22 AM

nice. getting there slowly but surely :)

#23 orville944

orville944

    Chris Irwin

  • Members
  • PipPip
  • 11 posts
  • Sim interest:GPL

Posted Jun 08 2009 - 06:06 AM

Its a thing of beauty... thankyou brr!!!!  :thumbup:

#24 leon_90

leon_90

    Lorenzo Bandini

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,449 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy/Puglia
  • Interests:Mainly V12s
  • Sim interest:GPL and P&G

Posted Jun 09 2009 - 12:16 PM

Hi Brrr

I've tested the 60fps ai patch on my favorite circuit, Monza 10k, and I've noticed a strange thing:
the ai works properly on the road circuit marking good times and driving fast but when drivers reach the bankings (northern and then southern one) they immediately slow down and go 2 gears under the necessary, so their times are of about a minute more than a normal one ( 3'18"...) . I wanted to evidence this problem only because you asked for any suggestion in the readme and because I really appreciate this patch, Gpl is really better with that.
Thanks

#25 brr

brr

    a GPL editor

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,244 posts
  • Gender:Male
  • Sim interest:GPL

Posted Jun 09 2009 - 12:35 PM

View Postleon_90, on Jun 9 2009, 09:16 PM, said:

Hi Brrr

I've tested the 60fps ai patch on my favorite circuit, Monza 10k, and I've noticed a strange thing:
the ai works properly on the road circuit marking good times and driving fast but when drivers reach the bankings (northern and then southern one) they immediately slow down and go 2 gears under the necessary, so their times are of about a minute more than a normal one ( 3'18"...) . I wanted to evidence this problem only because you asked for any suggestion in the readme and because I really appreciate this patch, Gpl is really better with that.
Thanks

Was this with 67 cars, or some mod? How do the AI drive without the 60fps patch applied?

#26 leon_90

leon_90

    Lorenzo Bandini

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,449 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy/Puglia
  • Interests:Mainly V12s
  • Sim interest:GPL and P&G

Posted Jun 09 2009 - 12:47 PM

it was first with 66 mod and then with 67 original version. Without the patch the ai works properly, no errors. Only when the patch is applied the ai seems to be affected by "banking-fobia" XD

#27 brr

brr

    a GPL editor

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,244 posts
  • Gender:Male
  • Sim interest:GPL

Posted Jun 09 2009 - 01:09 PM

View Postleon_90, on Jun 9 2009, 09:47 PM, said:

it was first with 66 mod and then with 67 original version. Without the patch the ai works properly, no errors. Only when the patch is applied the ai seems to be affected by "banking-fobia" XD

60fps mod AI shoud not be taken seriously, because the mod patches overlap with 60fps ai patch in a way that is not planned. I think the AI behaviour you ran into is caused by a known problem with 60fps AI. Initially I changed all the values in the gpl_ai.ini to correspond to 60fps, but then the AI could not keep on track. The gpl_ai.ini which came with the patch increases traction, but apparently not enough for situations like the banking at Monza. Try with the original gpl_ai.ini, it has much more traction which I think will help. In a brief test I got normal laptimes with 60fps AI in 67 cars at monza10k.

#28 leon_90

leon_90

    Lorenzo Bandini

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,449 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy/Puglia
  • Interests:Mainly V12s
  • Sim interest:GPL and P&G

Posted Jun 09 2009 - 01:27 PM

60fps mod AI shoud not be taken seriously, because the mod patches overlap with 60fps ai patch in a way that is not planned. I think the AI behaviour you ran into is caused by a known problem with 60fps AI. Initially I changed all the values in the gpl_ai.ini to correspond to 60fps, but then the AI could not keep on track. The gpl_ai.ini which came with the patch increases traction, but apparently not enough for situations like the banking at Monza. Try with the original gpl_ai.ini, it has much more traction which I think will help. In a brief test I got normal laptimes with 60fps AI in 67 cars at monza10k.
[/quote]


I've tried now with 66 mod following your instructions... nothing good Brrr. Drivers increased their laps of 3 seconds, more or less, but they are still afraid of bankings. I'll try with 67 version.

#29 brr

brr

    a GPL editor

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,244 posts
  • Gender:Male
  • Sim interest:GPL

Posted Jun 09 2009 - 01:44 PM

View Postleon_90, on Jun 9 2009, 10:27 PM, said:

I've tried now with 66 mod following your instructions... nothing good Brrr. Drivers increased their laps of 3 seconds, more or less, but they are still afraid of bankings. I'll try with 67 version.

It would be better to concentrate on the 67 only with 60fps AI, as far as reporting things goes. Mods with 60fps AI have the extra problems I described in the previous post, which will not be solved until 67 works ok.

#30 orville944

orville944

    Chris Irwin

  • Members
  • PipPip
  • 11 posts
  • Sim interest:GPL

Posted Jun 10 2009 - 01:07 AM

I quite like the somewhat erratic and quick-reactioned AI.... makes me think I am driving online again! :D

Its well worth it to play this game in 60fps. Thanks again brr!

Edited by orville944, Jun 10 2009 - 01:09 AM.


#31 leon_90

leon_90

    Lorenzo Bandini

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,449 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy/Puglia
  • Interests:Mainly V12s
  • Sim interest:GPL and P&G

Posted Jun 17 2009 - 02:15 PM

ok, I've tried the patch with '67 version of the game in the circuits of Monaco and Monza 10k with standard ai from papyrus.
The ai works properly and marks right times, no more "banking-fobia"; indeed now the ai on Monza 10k seems to be faster than necessary but nothing that we cannot handle because are only max 2 seconds faster than normal in their times.I think that everything is alright now. If you need other checks, ask. I'll gladly help you. :D

Regards,
Leon

#32 Buk Nekkid

Buk Nekkid

    Jochen Rindt

  • Members
  • PipPipPip
  • 27 posts

Posted Jul 07 2009 - 10:25 PM

Thank-you for the AI 60FPS, going to give this a good thrashing on the weekend.

Cheers, Neil :)

#33 brr

brr

    a GPL editor

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,244 posts
  • Gender:Male
  • Sim interest:GPL

Posted Jul 08 2009 - 01:48 AM

The 60fpsv2 patch is out, which allows driving with AI as well (see the first post in this topic for a link). Only the original 67 AI is expected to be somewhat driveable, since most mods change AI in a way which depends on 36 fps.

#34 Björn

Björn

    Mike Parkes

  • Members
  • PipPip
  • 12 posts

Posted Jul 08 2009 - 02:22 AM

Hi,
I managed to get the v2 running with the 65s and the 67s, but no luck with the 66mod. I get a CSD, i´when I hit the green button.
Furthermore GEM+ crashes if I choose the 66 carset and start GPL through GEM+ or end GEM+. (so when the gplc66 is created: GEM+ Fatal Error...).

Has anyone have a working gplc66.exe?

Attached Files



#35 brr

brr

    a GPL editor

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,244 posts
  • Gender:Male
  • Sim interest:GPL

Posted Jul 08 2009 - 02:26 AM

View PostBjörn, on Jul 8 2009, 11:22 AM, said:

Hi,
I managed to get the v2 running with the 65s and the 67s, but no luck with the 66mod. I get a CSD, i´when I hit the green button.
Furthermore GEM+ crashes if I choose the 66 carset and start GPL through GEM+ or end GEM+. (so when the gplc66 is created: GEM+ Fatal Error...).

Has anyone have a working gplc66.exe?

Are you using the update 66mod and the 60fpsv2newmod patch? The error in the log means that the patch cannot be applied correctly. Since the same patch works for other mods, then the error is not a syntax error in the patch but incompatibility with other patches.

#36 Björn

Björn

    Mike Parkes

  • Members
  • PipPip
  • 12 posts

Posted Jul 08 2009 - 04:30 AM

Sorry, still had V1. Applied the patch and GEM+ still crashes, but the gplc66.exe works without CTD.
Still the AI doesn´t work well, the cars just shift up to 2nd gear and so are very slow.
Hope to see more improvement on this patch and thanks so far.

Björn

BTW: Look at my Member No and my posts No. Seems not to correspondent that well;)

#37 brr

brr

    a GPL editor

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,244 posts
  • Gender:Male
  • Sim interest:GPL

Posted Jul 08 2009 - 04:38 AM

View PostBjörn, on Jul 8 2009, 01:30 PM, said:

Sorry, still had V1. Applied the patch and GEM+ still crashes, but the gplc66.exe works without CTD.

I have no idea what is causing it. The 60fps patches themselves work correctly in GEM+, so it must be a compatibility issue with something else you are using.

Quote

Still the AI doesn´t work well, the cars just shift up to 2nd gear and so are very slow.
Hope to see more improvement on this patch and thanks so far.

The cars are slow because mods modify AI in a way which is intended for 36 fps. I recommend using 60fps AI only with the original 67, unless you are willing to tweak the AI ini files (I don't know how much it can be improved that way).

#38 miklkit

miklkit

    airhead

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,137 posts
  • Gender:Male
  • Location:left coast, U.S.A.
  • Interests:GPL
  • Sim interest:GPL

Posted Nov 02 2009 - 05:39 PM

Ever since the mod patches have been installed, normally the only way to get 60fps ai has been to use the newmod ai.  

Recently I went to Clermont-Ferrand in the 66s.  Clicked the newmod button in GEM first.  Had a good race, but noticed that the ai sat the normal ride height.   :huh:   They generally drove much more realistically also.   ^_^   After the race I went back to GEM and found that I had accidentally clicked the 60fpsaiv1 button.   :o   This button had ceased to work a while back, so I'm confused again.  But in a good way!   :lol:  I really disliked the newmod ai and it's nice to be able to use the good ai again.   B)   I've tried them in all versions of GPL I have, and they work.  It is still a track by track thing as to how WELL they work, but they are still better than what we had before.  :)  

Is anyone else aware of this?  Can anyone else duplicate this?   :report:

#39 M Needforspeed

M Needforspeed

    Denny Hulme

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,519 posts
  • Gender:Male
  • Interests:GPL - start a collection of GPL era die cast racing cars -Skiing
  • Sim interest:GPL

Posted Nov 23 2010 - 12:39 PM

View Postmiklkit, on Nov 02 2009 - 05:39 PM, said:

Ever since the mod patches have been installed, normally the only way to get 60fps ai has been to use the newmod ai.  

Recently I went to Clermont-Ferrand in the 66s.  Clicked the newmod button in GEM first.  Had a good race, but noticed that the ai sat the normal ride height.   :huh:   They generally drove much more realistically also.   ^_^   After the race I went back to GEM and found that I had accidentally clicked the 60fpsaiv1 button.   :o   This button had ceased to work a while back, so I'm confused again.  But in a good way!   :lol:  I really disliked the newmod ai and it's nice to be able to use the good ai again.   B)   I've tried them in all versions of GPL I have, and they work.  It is still a track by track thing as to how WELL they work, but they are still better than what we had before.  :)  

Is anyone else aware of this?  Can anyone else duplicate this?   :report:


Yes, we can !

at least I tried today, thks to this thread

#40 M Needforspeed

M Needforspeed

    Denny Hulme

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,519 posts
  • Gender:Male
  • Interests:GPL - start a collection of GPL era die cast racing cars -Skiing
  • Sim interest:GPL

Posted Nov 23 2010 - 12:40 PM

View Postmiklkit, on Nov 02 2009 - 05:39 PM, said:

Ever since the mod patches have been installed, normally the only way to get 60fps ai has been to use the newmod ai.  

Recently I went to Clermont-Ferrand in the 66s.  Clicked the newmod button in GEM first.  Had a good race, but noticed that the ai sat the normal ride height.   :huh:   They generally drove much more realistically also.   ^_^   After the race I went back to GEM and found that I had accidentally clicked the 60fpsaiv1 button.   :o   This button had ceased to work a while back, so I'm confused again.  But in a good way!   :lol:  I really disliked the newmod ai and it's nice to be able to use the good ai again.   B)   I've tried them in all versions of GPL I have, and they work.  It is still a track by track thing as to how WELL they work, but they are still better than what we had before.  :)  

Is anyone else aware of this?  Can anyone else duplicate this?   :report:


Yes, we can !

at least I tried today, thks to this thread  

http://srmz.net/inde...t=0

Edited by M Needforspeed, Nov 23 2010 - 05:29 PM.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sim Racing Links