Jump to content


- - - - -

Can’T Get Igor To Start Up


  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 Bob Simpson

Bob Simpson

    The answer man

  • Moderator
  • 2,380 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ottawa
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 16 2013 - 02:47 PM

My installation of GPL is running fine.  I can open VROC, chat and join races there.  I can also go into GPL Multiplayer and join iGOR listed races.

But when I try to run igor.exe from GEM or directly, it appears in the task manager for a moment, and then disappears with no error message.  My OS is Windows 7 Home Premium 64-bit and I’ve tried running iGOR with my anti-virus software off with no help. UAC is disabled.

The path to iGOR is set OK in GEM.  I have IP=gplrank.info in igor.ini.  I tried commenting out that (;IP=gplrank.info) and got a message “Unable to locate any race list servers.  Check igor.ini”, then nothing.  iGOR didn’t start up.

I tried deleting the path to GPL in igor.ini and was able to run iGOR (I see a racelist with the mods unrecognized and I can see chat) after the message “Could not open gplmods.ini” and “Last player chosen cannot be found as a players/player folder” until, in iGOR options, I set the path to GPL by browsing to the GPL.exe location correctly (was blank - now listed as C:\Games\Sierra\GPL).  Then it wouldn’t run any more on restart.  This looks like the clue to my problem.  As soon as iGOR knows where GPL is, it no longer runs.

Any ideas if I’m doing something wrong?  I think there’s some problem with the files gplmods.ini, gem.ini or igor.ini, but I can’t seem to find where the problem is.

#2 Manfred Cubenoggin

Manfred Cubenoggin

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 551 posts
  • Gender:Male
  • Location:Keswick, Ontario, Canada
  • Interests:Astronomy, chess, classical music(piano concetos), computers, firearms, modern military history, motor racing, racing sims.
  • Sim interest:I have no preference

Posted Mar 17 2013 - 08:12 AM

As you've forgotten more about GPL than I'll ever know, Bob, I'm sorry to say that I can't offer a solution.

I certainly hope that you can pin down this gremlin soon.

Best Wishes.

#3 john roberts

john roberts

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 108 posts
  • Gender:Male
  • Interests:/.
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 17 2013 - 08:33 AM

View PostBob Simpson, on Mar 16 2013 - 02:47 PM, said:

I tried deleting the path to GPL in igor.ini and was able to run iGOR (I see a racelist with the mods unrecognized and I can see chat) after the message “Could not open gplmods.ini” and “Last player chosen cannot be found as a players/player folder” until, in iGOR options

>snip

I think there’s some problem with the files gplmods.ini, gem.ini or igor.ini, but I can’t seem to find where the problem is.

gplmods.ini file is written by gem , to make it run gem and exit (check igor is not running when you do this)

another possible problem is if you have installed gplsecrets folder (gem/igor) inside your program files folder , best place is in the root .

john

#4 JCarvalho

JCarvalho

    Denny Hulme

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 108 posts
  • Gender:Male
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 17 2013 - 08:37 PM

So what's in the .ini files right after the GPL path? Looks like it's "LastPlayerID" then a bunch of window parameters. Are the GPL paths the same in all the .ini files?

I have C:\SIERRA\GPL and GPLSecrets in the Programs Folder, though I'm running XP.

#5 john roberts

john roberts

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 108 posts
  • Gender:Male
  • Interests:/.
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 17 2013 - 09:00 PM

View PostJCarvalho, on Mar 17 2013 - 08:37 PM, said:

I have C:\SIERRA\GPL and GPLSecrets in the Programs Folder, though I'm running XP.

that’s fine if your running XP , however with later windows OS it's recommended not to go into program files , just like gpl shouldn't go there .

john

#6 ginetto

ginetto

    GPL track editor

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3,013 posts
  • Gender:Male
  • Location:Lombardia, Italia
  • Interests:Mountain
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 18 2013 - 06:14 AM

Bob, I know I might sound ridiculous but did you double check that your GPL directory has the indexing service on? (see pic)

Another thing, with the recent platform update for win6 64bits I had problems with iGOR after a first install; it didn't recognise the chat anymore.
I went back to a previous date with  system restore and everything was fine.
I then tried installing all the advised updates that I had made invisible during the time, installed again the platform update over it and now iGOR runs OK.

Attached Files



#7 Andreh

Andreh

    Denny Hulme

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 196 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro, Brazil
  • Interests:Pre-80's racing
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 18 2013 - 10:48 AM

I had the same problem. Indexing was on, but some windows update changed something and it all stopped working.

#8 Bob Simpson

Bob Simpson

    The answer man

  • Moderator
  • 2,380 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ottawa
  • Sim interest:GPL

Posted May 05 2013 - 10:31 AM

I’m sure that you’re all waiting on the edge of your seats to hear the solution to this mysterious glitch.  I was surprised that no one else got this problem, so maybe it’s unique to me.

I found out that the culprit was a single corrupted track folder where I had a track.ini which had somehow lost all line breaks/carriage returns.

I had no idea that something as small as that would stop iGOR from working.  I wonder why iGOR would read any or all ini files of all 415 of my track folders before selecting a track or race.

#9 dangermouse

dangermouse

    The mobile chicane

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,955 posts
  • Gender:Male
  • Location:SRMZ/GPLR London, UK
  • Interests:Errrrrr, GPL? :-)
    Music , computing, hi-fi, motor racing
  • Sim interest:GPL and P&G

Posted May 06 2013 - 03:19 PM

WOW, weird. That must have taken some detective work. Congrats, glad you got yourself going again. :up:

#10 Bob Simpson

Bob Simpson

    The answer man

  • Moderator
  • 2,380 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ottawa
  • Sim interest:GPL

Posted May 07 2013 - 06:45 AM

Great to see you back Keith.

The solution to this started like this.  When I deleted igor.ini and restarted iGOR.exe  a new igor.ini was created.  It needed a path to GPL so I tried pointing to another bare-bones installation I have and iGOR ran OK.  As soon as I pointed iGOR to my main GPL installation, it wouldn’t start.

So I started to think that I could make the other installation the main one by transferring over parts of the old one, but paying attention to what got copied over when it stopped working.  The first thing I did was copy over my tracks, since I thought that was the least likely culprit but right away iGOR stopped working.

So I copied over groups of track folders and narrowed it down to one track which was the problem.  I had fiddled with the track.ini for that track and it got saved with no line breaks somehow.  So I realized that triggered to problem.

The next thing to try to solve is why the line breaks get lost, but at least my main installation of GPL is able to run and see iGOR race lists.

#11 ginetto

ginetto

    GPL track editor

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3,013 posts
  • Gender:Male
  • Location:Lombardia, Italia
  • Interests:Mountain
  • Sim interest:GPL

Posted May 08 2013 - 04:34 AM

Gem+ adds some lines to the track.ini (all the [default xxx] at the end of it). maybe it happened that GEM+ crashed or something in the middle of doing that and left the track.ini broken. I'm totally guessing.

#12 Manfred Cubenoggin

Manfred Cubenoggin

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 551 posts
  • Gender:Male
  • Location:Keswick, Ontario, Canada
  • Interests:Astronomy, chess, classical music(piano concetos), computers, firearms, modern military history, motor racing, racing sims.
  • Sim interest:I have no preference

Posted May 08 2013 - 04:58 AM

Very relieved to learn that you sussed the problem, Bob.  Then again...  If any one was going to find the cause and cure, it was you, amigo.  :)

#13 Bo Bruce

Bo Bruce

    oAo Admin

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 447 posts
  • Gender:Male
  • Location:northern Indiana
  • Interests:racing... baseball...military history... reading too much to specify everything :)
  • Sim interest:GPL

Posted Oct 31 2015 - 01:23 PM

i have 309 tracks... to check for a corrupted track ini file.... do i need to check ALL of them? or just the ones in my current season ini file?  :P

#14 Bob Simpson

Bob Simpson

    The answer man

  • Moderator
  • 2,380 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ottawa
  • Sim interest:GPL

Posted Oct 31 2015 - 09:21 PM

All of them I think.

What I did was move all but 20 tracks out of the tracks folder.  Then I moved 20 back in at a time until I got the problem.  Then I moved the last 20 out and 5 at a time back in to narrow it down, etc.

#15 davec

davec

    Ludovico Scarfiotti

  • Members
  • PipPip
  • 6 posts
  • Sim interest:GPL

Posted Jul 06 2019 - 02:08 AM

Get me responding to a thread that has not seen action for years - but thanks for the helpful information!

GEM was fine, iGOR didn't seem to start at all (dedicated server running under WINE / Linux).
Similar to above, iGOR would start if the ini file was deleted, but not once the path to GPL was in place.

Thanks again for the helpful tip - it WAS due to issues with a particular track.ini




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sim Racing Links