Jump to content


- - - - -

Bloody Windows 10!

GEM W10

  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Bruce

Bruce

    Sir

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 181 posts
  • Gender:Male
  • Location:Australia
  • Interests:None
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 04 2018 - 01:19 AM

G'day all.

I have searched for information on this subject, to no avail, so perhaps someone can point me in the right direction or even have the answer in their own pocket.

Situation:
GPL is installed on my external HDD and has been thus for years.
It has always performed faultlessly. I open it up with GEM and the use the various features of that program to pick and choose which mod I wish to play (from 1955 through 1969 plus GTs and Can-Am).
Never had a problem with GEM in all the time that I have been using it.
The PC into which my HDD is plugged has been with me for several years now and again, it has been ultra-reliable.

Two days ago I bought a Windows 10 PC - nothing flash, mostly intended just for office work, emailing and browsing.
I wondered how GPL would perform on it so plugged in the HDD.
Clicked on the GEM icon - the exact same icon which I have clicked on for the past several years without failures - and I get a "Fatal Error" message.
Clicked on one of the GPL .exe files for one of the mods and GPL started up without any dramas.
Played the game for a few minutes, backed out and clicked on GEM again.
"Fatal Error".

Clicked on another GPL mods's .exe file and.....no dramas. Everything ran as per normal without any faults whatsoever.
Ditto and ditto and ditto for every other GPL mod, from the original all the way through to 1955.
They all work fine but I cannot pick and choose which ones to use or which circuit to run because I cannot get GEM to fire up!!

So GPL certainly runs under Windows 10 but for some obscure reason it doesn't like my GEM.

Any ideas, anyone?

Edited by Bruce, Apr 04 2018 - 01:20 AM.


#2 MLGathome

MLGathome

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 277 posts
  • Gender:Male
  • Location:Netherlands
  • Interests:simracing
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 04 2018 - 02:52 AM

Hi Bruce,

Maybe this will help, post #80.

http://srmz.net/inde...lic#entry128933

Greetings, Marcel

#3 Bruce

Bruce

    Sir

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 181 posts
  • Gender:Male
  • Location:Australia
  • Interests:None
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 04 2018 - 04:04 AM

Thanks, Marcel but no...that wasn't any good.
GEM doesn't write any .INI file for me on the W10 PC because it doesn't start-up at all....just produces the "Fatal Error" message.

#4 Cookie

Cookie

    Chris Amon Fan

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 865 posts
  • Gender:Male
  • Location:SW Germany near Hockenheim
  • Interests:Historic Motorsport, F1, MotoGP
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 04 2018 - 04:09 AM

I have several PCs running 1-2 installs of GPL wich I just copy,
but GEM+ allways has to be installed, as it does write something in the registry!

#5 ginetto

ginetto

    GPL track editor

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,834 posts
  • Gender:Male
  • Location:Lombardia, Italia
  • Interests:Mountain
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 04 2018 - 05:19 AM

GEM+ need to be installed properly, you cannot just click on its exe.
Try to install it outside windows program folders; best should be to install it where it is now. :)

OOPS. Axel already answer you... :thumbup:

#6 webfoot

webfoot

    Denny Hulme

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 179 posts
  • Gender:Male
  • Location:Birmingham England
  • Interests:.
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 04 2018 - 05:27 AM

Bruce,

I have windows 10 and GEM+ runs ok without any major problems.  Maybe by dumb luck.  What I did seems to contradict what Ginetto and Cookie say.

When I last moved PCs I just copied all my GPL folders onto a new hard drive.  This included the GPLSecrets folder.  I don't think I installed GEM+ just ran it asis and configured the exe target folder (maybe my memory is wrong).  In Windows 10 it always gave me the User Access Control warning when running it, even if I Runs as Administrator (have you tried that?).

Getting bored of the UAC warning I moved the whole GPLSecrets folder into "Program Files (x86)", still not running the install routine.  That works fine for me, with no warnings.  GEM+ does then store it's ini settings etc. in C:\Users\Public\Public Documents\GEM+.

Edited by webfoot, Apr 04 2018 - 05:31 AM.


#7 Cookie

Cookie

    Chris Amon Fan

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 865 posts
  • Gender:Male
  • Location:SW Germany near Hockenheim
  • Interests:Historic Motorsport, F1, MotoGP
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 04 2018 - 06:27 AM

Yes it's the gem.ini!

I allways have to take care of it when installing in Linux...

#8 Bruce

Bruce

    Sir

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 181 posts
  • Gender:Male
  • Location:Australia
  • Interests:None
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 04 2018 - 03:52 PM

All good, chaps!
I simply re-installed GEM and everything is operating correctly. Thanks for the advice.

I might add that GPL performs beautifully on this basic PC. Basic it may be in 2018 but it exceeds the recommended GPL setup by a huge margin! :)

#9 Bob Simpson

Bob Simpson

    The answer man

  • Moderator
  • 2,327 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ottawa
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 04 2018 - 07:13 PM

So "bloody" Windows 10 had nothing to do with it?

#10 ginetto

ginetto

    GPL track editor

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,834 posts
  • Gender:Male
  • Location:Lombardia, Italia
  • Interests:Mountain
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 05 2018 - 02:22 AM

:lol:

#11 Fat Rich

Fat Rich

    Lazy Blipper

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Fallen out of the Karussell again
  • Interests:GPL has got me by the throat and won't let go.
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 05 2018 - 08:04 AM

View PostBob Simpson, on Apr 04 2018 - 07:13 PM, said:

So "bloody" Windows 10 had nothing to do with it?

Give it time, give it time :P ;) :D

I've had more trouble with Windows 10 than with Win95, Win XP and Win 7 combined. :huh:

#12 gliebzeit

gliebzeit

    Targa Fan

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,076 posts
  • Gender:Male
  • Location:Florida - USA
  • Interests:Old guy stuff...
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 05 2018 - 08:32 AM

Rich, would you say that you've had 10x the trouble with Windows 10 ?   ;)

#13 leon_90

leon_90

    Lorenzo Bandini

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,430 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy/Puglia
  • Interests:Mainly V12s
  • Sim interest:GPL and P&G

Posted Apr 05 2018 - 04:19 PM

View PostBob Simpson, on Apr 04 2018 - 07:13 PM, said:

So "bloody" Windows 10 had nothing to do with it?

Posted Image

#14 Bruce

Bruce

    Sir

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 181 posts
  • Gender:Male
  • Location:Australia
  • Interests:None
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 05 2018 - 11:06 PM

View PostBob Simpson, on Apr 04 2018 - 07:13 PM, said:

So "bloody" Windows 10 had nothing to do with it?
Bloody Windows 10 had EVERYTHING to do with it.
I also plugged my external HDD into an old Windows XP laptop I have floating around the place and guess what, matey?
GEM+ fired up without any dramatics or hissy-fits.
So there! :wave:

#15 Michkov

Michkov

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 881 posts
  • Gender:Male
  • Location:Graz
  • Sim interest:I am here to spam and wish to be deleted after registering

Posted Apr 06 2018 - 03:39 PM

View PostBruce, on Apr 05 2018 - 11:06 PM, said:

View PostBob Simpson, on Apr 04 2018 - 07:13 PM, said:

So "bloody" Windows 10 had nothing to do with it?
Bloody Windows 10 had EVERYTHING to do with it.
I also plugged my external HDD into an old Windows XP laptop I have floating around the place and guess what, matey?
GEM+ fired up without any dramatics or hissy-fits.
So there! :wave:

No no no no no no no, that's not how this works. GEM needs to know where it's settings files are stored, the way GEM+ knows where it's settings are stored is by writing the location in the registry, which happens once when you install it on the system. Every Windows I had since XP I had to reinstall GEM+ when I reinstalled the OS. In all that time I havn't touched the main GPL install.Let me guess you installed GEM on the XP machine ages ago, right?

#16 Bruce

Bruce

    Sir

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 181 posts
  • Gender:Male
  • Location:Australia
  • Interests:None
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 12 2018 - 02:53 PM

View PostMichkov, on Apr 06 2018 - 03:39 PM, said:

...... you installed GEM on the XP machine ages ago, right?
You know....you're dead right! That old machine had the very first version of GEM on it. :)




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sim Racing Links