Jump to content


- - - - -

Low Framerate Only When Playing Online

low fms online

  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Pedro L Ramalho

Pedro L Ramalho

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sintra, Portugal
  • Interests:Historic Formula 1
  • Sim interest:GPL

Posted Feb 02 2018 - 04:46 AM

Hi all,

After recently having a low framerate problem that was brightly solved here by you (by selecting in GEM Options "Disable Intel Speedstep"), now I have a low framerate problem only when trying to play online. I enter the server of the GPL Brasil league through GEM/IGOR, then when leaving the pits I do have 36 FMS but as soon as I reach the first corner the framerate drops to 20-22 FMS and oscilates between those two values the rest of the lap.


Any ideas about what might be causing this?

The same computer didn't have this problem two weeks ago, but meanwhile a new GPL installation was made (again the french 2013 demo) when trying to solve the previous problem.

Thank you all!
Pedro

#2 Michkov

Michkov

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 880 posts
  • Gender:Male
  • Location:Graz
  • Sim interest:I am here to spam and wish to be deleted after registering

Posted Feb 02 2018 - 09:50 PM

Does the same occur offline with AI cars?

#3 Pedro L Ramalho

Pedro L Ramalho

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sintra, Portugal
  • Interests:Historic Formula 1
  • Sim interest:GPL

Posted Feb 03 2018 - 04:51 AM

Thank you Michkov, for your answer.

No, I can play fairly well with AI cars. I just have a slightly drop in frame rate at a start of a race, with 19 cars, but after that I have no problems. Going online, I have a big framerate problem (around 20 FPS) even alone on the track. Do you know if this permit to conclude if the problem is on the graphics card? (my card is only a on the motherboard graphics chip)

Thank you.
Pedro

#4 twinpotter

twinpotter

    Richard "Dick"Seaman

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,472 posts
  • Gender:Male
  • Location:leeds,England
  • Interests:Motor Racing
    Motorbikes
    computer gaming-
  • Sim interest:GPL

Posted Feb 03 2018 - 05:24 AM

Hi Pedro.
I know this may be not relevant and you may have it allready. But have you tried and looked at:

http://www.ntcore.com/4gb_patch.php

http://srmz.net/inde...?showtopic=9957

Troubleshooting thread below:

http://srmz.net/inde...?showtopic=3714

TP:


#5 Michkov

Michkov

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 880 posts
  • Gender:Male
  • Location:Graz
  • Sim interest:I am here to spam and wish to be deleted after registering

Posted Feb 03 2018 - 07:57 AM

I dont think it's the graphics card, else offline would show the same issue. Are you using the V2 rasterizers? If not try them if you do try switching to the one you are not using and see if you get better fps.

#6 Cookie

Cookie

    Chris Amon Fan

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 posts
  • Gender:Male
  • Location:SW Germany near Hockenheim
  • Interests:Historic Motorsport, F1, MotoGP
  • Sim interest:GPL

Posted Feb 03 2018 - 03:14 PM

If it only happens online, does it make a difference if you are alone or in a pack?
Does it happen on every track or only Spa67?
Do you have pribluda full or partial or off?
How is your ping to the server in igor? I stopped racing with brasilian servers because of too high ping...
Where is the detail slider, have you tried a light version of the track?

#7 Pedro L Ramalho

Pedro L Ramalho

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sintra, Portugal
  • Interests:Historic Formula 1
  • Sim interest:GPL

Posted Feb 04 2018 - 10:50 AM

Thank you Axel, Michkov, and T.P.
I've tried all those things that you mentioned, and the problem persists. From GPL Brasil, through TeamViewer, they concluded that I have a problem on the graphics card. So, tired of so many problems, I decided to solve this by a drastic way: buy a new computer with a 2GB and 128 bits graphic card (it was not the Lenovo, Axel, I follow your warning about it ;)). Now I already installed everything and it's working perfectly with steady 36FMS online. I even installed Spa67 to check, and I have also 36FMS in the whole track. I hope my two months torment installing GPL ends here and the next time I come back to this great forum, let it be for nicer reasons :) .
Greetings,
Pedro

#8 twinpotter

twinpotter

    Richard "Dick"Seaman

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,472 posts
  • Gender:Male
  • Location:leeds,England
  • Interests:Motor Racing
    Motorbikes
    computer gaming-
  • Sim interest:GPL

Posted Feb 04 2018 - 02:59 PM

Glad you solved it Pedro.

Your always welcome here.

Come back soon. But in the meantime enjoy gpl.

TP:




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sim Racing Links