Jump to content


- - - - -

Gem+ 2 Can't Move On Windows10 Home 64Bit

GEM+ Windows10

  • Please log in to reply
44 replies to this topic

#21 ginetto

ginetto

    GPL track editor

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,831 posts
  • Gender:Male
  • Location:Lombardia, Italia
  • Interests:Mountain
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 16 2018 - 02:49 PM

When you run GEM+ to modify your MOD exes, they don't run anymore because GEM+ use GPL 1.2.0.2 to patch all the MODs exe, GPLc67.exe included.

You have something not set correctly in the GPL 1.2.0.2.  Don't know what though... :think:

Once you install GPL with the installer 1.08, the first thing to do is to run 1.2.0.2 and set a player then exit; this before to do anything else. If it works you are golden if not, at least you will not waste more time installing other things that will not work because a corrupted 1.2.0.2.
Probably is a win10 setting that need to be change, blocked or something; I really cannot help you there though. I went back to win 7 after a short bad experience with win 10.

#22 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 18 2018 - 02:23 AM

Okay I'll challenge it!
Thank you ginetto!

#23 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 18 2018 - 05:01 AM

View Postginetto, on Mar 16 2018 - 02:49 PM, said:

Once you install GPL with the installer 1.08, the first thing to do is to run 1.2.0.2 and set a player then exit; this before to do anything else. If it works you are golden if not, at least you will not waste more time installing other things that will not work because a corrupted 1.2.0.2.

Ginetto say the most important point was GPL 1.2.0.2 is. Not GPL 1.3(gplc67.exe).
So I deleteed C:\Sierra\ and reinstalled GPL & restarted OS.

Click and start gpl on the desktop the following:
- Grand Prix Legends 1.2.0.2   not run.   <---- :rant:
- Grand Prix Legends 1.3 run.

I tried using compatibility function by windows10 as a WindowsXP environment, but conclusion is same.(not run)

So I change the Qusetion.

How to run GPL 1.2.0.2 on Windows10?

#24 John Woods

John Woods

    Be Somebody

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,470 posts
  • Gender:Male
  • Interests:Too Much Fun
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 18 2018 - 09:23 AM

harupiyo, Good Morning/Afternoon/Evening,

Patience, patience...
:)

Many have experiences similar to yours.
Several times I have had days of misery trying to figure things out.
Sometimes seemingly without reason (blink) it all works.

You may have looked this over already:http://srmz.net/inde...pic=11426&st=15
Maybe some hints there.

BTW, you can have several Grand Prix Legends installs, each in its own folder, so maybe get one running 67s and at least have fun with it while trying to get the whole thing running on the (primary) install at C:\Sierra\GPL?

:D

#25 Michkov

Michkov

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 879 posts
  • Gender:Male
  • Location:Graz
  • Sim interest:I am here to spam and wish to be deleted after registering

Posted Mar 18 2018 - 03:32 PM

I may be missing something here but why do you want to run 1.2.0.2? 1.3 has everything 1.2.0.2 has and more. Just install and patch it to 1.3 and go from there. Every procedure for 1.2.0.2 should be applicable for 1.3.

#26 ginetto

ginetto

    GPL track editor

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,831 posts
  • Gender:Male
  • Location:Lombardia, Italia
  • Interests:Mountain
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 18 2018 - 04:08 PM

Michkov, for what I got his problem is that 1.3 run out of the box but if it goes through GEM repatching it does not work anymore.
This because GEM+ uses GPL 1.2.0.2 to patch everything else and if 1.2.0.2 does not work so it will be all the rest. No mods, no 1.3 once you run GEM+ once. :)

#27 John Woods

John Woods

    Be Somebody

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,470 posts
  • Gender:Male
  • Interests:Too Much Fun
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 18 2018 - 05:05 PM

Some notes added to quote below.

View Postharupiyo, on Mar 16 2018 - 07:35 AM, said:

Hmm...

Reinstall GPL.
I take like a Bisection method.

- GEM+ 2: run
  no setting only exit
- Grand Prix Legends 1.3   (C:\Sierra\GPL\gplc67.exe): run

Wow!

- GEM+ 2: run
  - change App.ini.
- Grand Prix Legends 1.3   (C:\Sierra\GPL\gplc67.exe): run

So at this point everything is good to go?
GEM+ has created the gplc67.exe and it is working?
That is the desired result so far.
(Only, as Ginetto notes 1.3 is not the same as gplc67).

(Once any changing effect to the GPLC67.exe, it will not run. perhaps.)

Installing another Mod does not effect gplc67.exe.
GEM+ creates another EXE for the Mod and uses that when it is selected and properly configured.

Okay, Let's next install a mod.
- 1967 SPORTS CAR MOD and that required trucks.

- Grand Prix Legends 1.3   (C:\Sierra\GPL\gplc67.exe): run
- GEM+ 2: not run! :blink:

This is a new and different problem?


Edited by John Woods, Mar 18 2018 - 11:31 PM.


#28 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 21 2018 - 09:08 AM

Hello kind guys.
(now AM0:00, in Japan)

Thank you give me any important information.
I'll never give up!


But now i very sleepy.
The challenge will be tomorrow. I will.

#29 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 22 2018 - 07:06 AM

Hello everybody.


(I write in Japanese today and I use Google Translate. ;) )

Although I seem to be encountering various problems, I think that the root is together.
So I will do as simple experiment as possible today.

Summary so far:

1. If i install GPL with gplinstall_beta_1.08.exe without using GEM+, gplc67.exe (Grand Prix Legends 1.3) is available. This will work.
2. Without GEM+ i can not apply MOD to GPL.
3. GEM+ uses gpl.exe (Grand Prix Legends 1.2.0.2) and MOD file as a material, and creates gplXXX.exe (eg plc67.exe) (this means applying MOD).
4. gpl.exe (Grand Prix Legends 1.2.0.2) by gplinstall_beta_1.08.exe does not work

Today I will compare the difference between gplc67.exe of results of 1. and 3..

First, by examining the update date and time of gplc67.exe immediately after installation with gplinstall_beta_1.08.exe,
2010-10-1 11: 09: 50. This is moving.

Next, the case of 3..
If i click the green [GPL] button on the bottom right without touching any settings on GEM +, the GPL will be activated.
At this time again when confirming the update date and time of gplc67.exe
2010-10-1 11: 09: 50
It remains. That is, GEM + has not done anything yet.

Next, change some setting on GEM + and repeat clicking the [GPL] button.
- Change to [Testing] -> [Race] OK
Updated: 2010-10-1 11: 09: 50
- [Open GL V2] -> [Rendition] OK
Updated: 2010-10-1 11: 09: 50
- [Lotus 49] -> [Honda RA 300] NG
Update date: 2018-3- 22 21: 26: 21

From this experimental result, the following can be seen.
A. Some GEM+ settings do not affect exe.
B. When GEM+ makes exe, it does not run.

How can I avoid this result B.?

I doubt the following facts.
4. gpl.exe (Grand Prix Legends 1.2.0.2) by gplinstall_beta_1.08.exe does not work

#30 John Woods

John Woods

    Be Somebody

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,470 posts
  • Gender:Male
  • Interests:Too Much Fun
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 22 2018 - 07:27 AM

View Postharupiyo, on Mar 22 2018 - 07:06 AM, said:

- [Lotus 49] -> [Honda RA 300] NG
Update date: 2018-3- 22 21: 26: 21


Maybe, just guessing, (because I forget this part), you have to have driver name matched to car/team choice?
So if you have Driver A on Team Lotus in the Lotus 49 and switch to different car in GEM it will not work?
Solution then is to create Driver B on Team Honda.

Google translator seems to work very well btw.


:D

Edited by John Woods, Mar 22 2018 - 07:29 AM.


#31 Stefan Roess

Stefan Roess

    Denny Hulme

  • GPLLinks Team
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,932 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bavaria, Germany
  • Interests:racing :)
  • Sim interest:GPL and P&G

Posted Mar 22 2018 - 07:57 AM

I know you have written that you have used the
GPL Easy Installation Guide
http://www.gplworld....tion-guide.html

but even so please check again if your player that you have created for each mod is correctly linked to the appropriate carset.

Look here:

2.4. GEM+ and GPL Settings


After installing the mods start GEM+ and close it again and allow GEM+ to save.
Start GEM+ again and activate the carset of each mod via the button “Carsets“.
Make sure each mod uses the correct physics!

Tip: In case you need a new patched mod .exe (gplc**.exe), just delete your mod .exe (gplc**.exe) in your “gpl” folder and let GEM+ create a new one by closing GEM+.


Posted Image


Choose your player for a mod and the carset that belongs to the mod in GEM+.

Posted Image


Adjust GEM+ options via the button “Configure“. Check “Link Carset to Player” and uncheck “Confirm Changes on Exit”.

Posted Image

Edited by Stefan Roess, Mar 22 2018 - 07:58 AM.


#32 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 23 2018 - 06:14 AM

Hi John!

(I use Google Translate. )

I put it back in the state of being installed again, and this time I made the following two drivers.

1. haru67__haru67 Honda RA300
2. piyo67__haru67 Lotus 49

From GEM+, I switched each driver and tested it.

- [haru67__haru67] -> [piyo67_haru67] OK
Updated: 2010-10-1 11: 09: 50
- (Reverse setting)      OK
Updated: 2010-10-1 11: 09: 50

From this result, it is certain that GPL 1.3 works by making a driver for each car,
but rather I think that it is the direct cause that gplc67.exe is not updated .

So I will look at the setting affecting another update date. It was effective in the next setting.

- [V] Patch Charset For Carsound → [  ] Patch Carset For Carsound NG
  Update date: 2018 -3-23 21: 04: 20

Exe (eg gplc67.exe) exported by GEM+ for some reason still does not work.

Now how to attack this situation .... :think:

#33 Cookie

Cookie

    Chris Amon Fan

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 860 posts
  • Gender:Male
  • Location:SW Germany near Hockenheim
  • Interests:Historic Motorsport, F1, MotoGP
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 23 2018 - 06:48 AM

Quote

- [V] Patch Carset For Carsound → [  ] Patch Carset For Carsound NG
  Update date: 2018 -3-23 21: 04: 20

this is obsolete! you should delete the .xml in GEM/options! ( 1.3 is patched allready!)

#34 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 24 2018 - 05:28 AM

Thank you Mr. Cookie!

#35 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 24 2018 - 05:49 AM

Thank you Stefan! I'll Try it!

View PostStefan Roess, on Mar 22 2018 - 07:57 AM, said:

I know you have written that you have used the
GPL Easy Installation Guide
http://www.gplworld....tion-guide.html

but even so please check again if your player that you have created for each mod is correctly linked to the appropriate carset.

Look here:


#36 John Woods

John Woods

    Be Somebody

  • Supporter
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,470 posts
  • Gender:Male
  • Interests:Too Much Fun
  • Sim interest:GPL

Posted Mar 24 2018 - 08:48 AM

harupiyo, just a note...


Many users prefer one Grand Prix Legends install and run it and all Mods thru the one GEM install.

One really good reason for doing this is to then have all tracks and carsets in one place available to make any season file rather than having to load tracks for each Mod install.

Plus you only have one thing to back up.

Others prefer separate installs of each Mod, then run all that thru the one GEM install.
Using this approach, if you mess something up in one install, it doesn't risk messing everything up altogether.

Others prefer to not use GEM or only use it to make things, sort things, etc when necessary.

Many users place a shortcut to each Mod EXE on their desktop.
There are collections of very nice shortcut icons for this purpose.

It is not the case of one approach being in any way better than another, or one right and another wrong, only one of user preference for their own style of housekeeping.



:D

Edited by John Woods, Mar 25 2018 - 12:43 PM.


#37 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 09 2018 - 09:08 AM

Dear everyone

(I use Google Translater. Japanese -> English)

To confess honestly, I hit the wall that can not be broken by all means, I was a little disgusted in the last few weeks.

But I love the GPL. I want to move MOD that runs on GPL.
I will go back again from today.

Moreover, I think that I will report some questions and problems.
Please support me with warm eyes.
I am always grateful for your help.
I really appreciate being able to comment on it.

#38 Michkov

Michkov

    Denny Hulme

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 879 posts
  • Gender:Male
  • Location:Graz
  • Sim interest:I am here to spam and wish to be deleted after registering

Posted Apr 09 2018 - 06:10 PM

Maybe some live troubleshooting would help. Harupiyo are you on the GPL discord server? I'd be happy to walk you through the install process. I've done it before on a Win10 system so it may be worth a try.

#39 Cookie

Cookie

    Chris Amon Fan

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 860 posts
  • Gender:Male
  • Location:SW Germany near Hockenheim
  • Interests:Historic Motorsport, F1, MotoGP
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 10 2018 - 03:16 AM

I found the easiest way to handle problems with GEM+ is to delete the gem.ini - so GEM+ looses all its settings.

You will have to newly set all patches, mods and installs but then it works again...

#40 harupiyo

harupiyo

    Bruce McLaren

  • Members
  • PipPipPip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tokyo Japan
  • Interests:Grand Prix Legends
    Richard Burnes Rally
  • Sim interest:GPL

Posted Apr 10 2018 - 09:35 AM

Hello Michikov!

That's sound great!

I create account for DISCORD and joined the https://discordapp.c...06848457097216.




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sim Racing Links